Zimní potraviny pro zdravé hubnutí a posílení imunity

Po jakých potravinách sáhnout teď v zimě, abyste tělu dodaly potřebné živiny, prohřály ho zevnitř a podpořily současně zdravé hubnutí?

Sezónní, lokální potraviny nemusí urazit stovky nebo tisíce kilometrů, než najdou cestu do obchodu. Díky tomu mohou “v klidu” dozrát, aby měly tu správnou chuť i maximální výživovou hodnotu

Co jíst v zimě

V zimě je vhodné zařadit více tepelně upravených než syrových potravin. Ráno je proto místo studeného smoothie vhodnější třeba ovesná kaše povařená s jablkem a skořicí a k obědu nebo večeři bílkovina (maso, ryby, tofu, luštěniny…) s přílohou a dušenou nebo grilovanou zeleninou namísto čerstvého zeleninového salátu.

Ze sezónních potravin můžete sáhnout například po kořenové zelenině (celer, mrkev, křen, červená řepa, ředkev), cibuli, česneku, růžičkové kapustě, jablkách, hruškách a sušeném ovoci jako jsou švestky, meruňky apod. (Pozor! Sušené ovoce obsahuje velké množství cukru, takže by se mělo jíst opravdu v přiměřeném množství).

Pro posílení imunity a prohřátí těla můžete navíc zařadit potraviny a koření, které mají samy o sobě zahřívací efekt. Patří mezi ně například:

Chilli papričky

Chilli obsahuje velké množství antioxidantů, které prospívají našemu tělu na mnoha úrovních. Prohřívá tělo zevnitř, podporuje zdravé trávení a stimuluje metabolismus

Kde je použít: v asijské a mexické kuchyni, zeleninových a masových kari směsích, v pokrmech s fazolemi, do polévky… 

TIP: Dýňová polévka s pomerančem, skořicí a chilli

  • V hrnci na troše oleje osmahněte cibuli a přidejte na kostky nakrájené hokkaido (dýni nemusíte loupat, jen vydlabejte semínka).
  • Zalijte vývarem (nebo vodou + zeleninovým bujónem) a dochuťte solí, skořicí a špetkou chilli
  • Jakmile dýně změkne, rozmixujte ji, přidejte podle chuti kokosové mléko a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče
  • Hotovou polévku můžete posypat lehce opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky a ozdobit lžičkou kokosové mléka navíc

Zázvor

Zázvor je oblíbenou ingrediencí čajů pro léčbu chřipky a nachlazení. Má totiž významné protizánětlivé a antioxidační účinky, které tělu pomáhají s bacily se vypořádat. Kromě toho také zlepšuje trávení, ulevuje od nevolnosti, pomáhá snižovat vysokou hladinu krevního cukru, a snižuje tak riziko diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.

Kde ho použít: pro přípravu čaje, do smoothie, pro dochucení krémové zeleninové polévky, přípravě marinády na maso/tofu, v asijské kuchyni

Skořice

Skořice má protizánětlivé, antivirální, antibakteriální a prebiotické účinky. Podporuje zdraví střevní mikroflóry, zlepšuje trávení a pomáhá zrychlovat metabolismus. Díky svým zahřívacím schopnostem má také pozitivní vliv na krevní oběh.

Kde ji použít: pro dochucení snídaňové kaše, lívanců, palačinek, domácí dezerty, pro zpestření krémové zeleninové polévky, do marinády

TIP: Zimní ovesná kaše

  • Do malého hrnce nasypte zvolené množství ovesných vloček a zalijte horkou vodou a mlékem v poměru 1:1
  • Přidejte nastrouhanou půlku jablka a 2-3 sušené švestky, nakrájené na kousky
  • Dochuťte skořicí a vařte pár minut, dokud kaše nebude mít požadovanou konzistenci

Kurkuma

Kurkuma působí jako antioxidant – neutralizuje v těle volné radikály, které poškozují buňky a způsobují buněčné stárnutí (a mnoho závažných zdravotních potíží). Kromě toho pomáhá také redukovat zánět v tělepozitivně působí také na náš mozek. Zlepšuje paměť, pomáhá regulovat nálady a může být nápomocná i při mírné depresi.

Kde ji použít: pro dochucení (a obarvení) rýže, do přípravu kari směsí, polévek, omáček, smoothie

TIP: Indické “Zlaté mléko”

  • V plecháčku nebo malém hrnci ohřejte mléko (použít můžete kravské nebo rostlinné – např. mandlové nebo kokosové)
  • Mezitím si najemno nastrouhejte kousek zázvoru (množství volte podle toho, jak moc chcete nápoj pikantní) a přimíchejte ho do mléka 
  • Přidejte lžičku kurkumy, špetku černého pepře, půl lžičky skořice a důkladně promíchejte
  • Hotový nápoj přeceďte a podle chuti lehce doslaďte čekankovým sirupem
Petra Jašová
Jsem Petra, jsem výživová koučka a fitness trenérka a jednu věc, kterou umím opravdu dobře je nastavit vaše jídlo tak, abyste zdravě a trvale hubly. K postavě, se kterou budete spokojeny. Všechny ženy, které mým poradenstvím prošly zhubly a hubnou dále. Nastartovala jsem jejich cestu zdravého životního stylu. Naučily se správně stravovat, milovat pohyb a mít harmonii duše a těla. Jsem autorkou příkladových jídelníčků, zdravých kuchařek a již několika úspěšných online výzev. Možná si myslíte, že se mi to lehce povídá a radí, ale věřte tomu, že i já jsem si svým hubnutím prošla. A právě proto, že jsem chtěla ušetřit čas a energii, chtěla jsem do toho jít naplno, ponořila jsem se do tajů zdravého hubnutí. Studovala, zkoušela. Vše tak, že mohu svou vlastní zkušenost předávat dál Vám všem, které o to stojí.