Zásady zdravého grilování

Grilování k létu prostě patří. Nejde při něm ani tak o samotné jídlo, jako o chvilky s rodinou a přáteli, se kterými se u grilu sejdeme. Jak si grilovací sezónu užít naplno a udržet si přitom zdravé stravovací návyky? Stačí dodržovat pár základních principů!

Jak grilovat bez výčitek?

  1. Grilování pojměte jako večeři a snažte se, aby jídlo sedělo do celkového denního příjmu.
  2. Naložte si všechno jídlo, které chcete sníst, na talířek. Vyhnete se tak nekončícímu uzobávání a ochutnávání během celého večera.
  3. Připravte si do džbánu vodu s citronem a mátou a popíjejte ji namísto alkoholu a slazených limonád.
  4. Mějte na stole před sebou raději talíř se zeleninou, než s nezdravými pochutinami, které by vás lákaly.

Na grilování samotném není nic špatného. Pokud zvolíte správné potraviny a správný způsob přípravy, můžete klidně grilovat každý den. Nikde totiž není psáno, že grilování musí zahrnovat špekáčky nebo krkovici, litry alkoholu a hromadu dalších pochutin okolo!

Co grilovat?

Obecně je možné grilovat pět kategorií potravin

  1. zeleninu
  2. ryby
  3. maso
  4. sýry
  5. uzeniny

Právě v tomto pořadí je dobré se na ně dívat. Zatímco uzeniny a tučné sýry je lepší jíst jen jednou za čas, zeleniny, ryb a libového masa se nemusíte bát.

Ryby

Ryby jsou pro grilování skvělou volbou. Jsou zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a řady důležitých minerálů (železo, zinek, jód, hořčík…). Pokud nemáte speciální stravovací omezení, určitě se nebojte ryby zařadit do svého jídelníčku. Při hubnutí ideálně sáhněte po méně tučných rybách, jako je např. losos, pstruh nebo platýs, namísto hojně grilovaných makrel. 

Ryby na gril stačí lehce ochutit citronovou šťávou, tymiánem nebo dalšími bylinkami podle chuti a na talíři doplnit dostatkem zeleniny. Získáte tak plnohodnotnou večeři, ze které nemusíte mít žádné výčitky. 

Maso

Grilovat můžete také spoustu druhů masa, které bez problému zapadne do vašeho denního příjmu. Namísto tučné krkovice a bůčku jednoduše sáhněte třeba po krůtím nebo kuřecím mase. Připravit si můžete také masové karbanátky s ovesnými vločkami a nastrouhanou zeleninou, a na grilu je opéct.

TIP: Šťavnaté maso bez zbytečného tuku navíc připravíte s pomocí jogurtové marinády. Stačí smíchat bílý jogurt, citron, sůl, pepř, nadrobno nasekané bylinky a maso do směsi přes noc naložit. 

Sýry

Sýrů na gril v obchodech pořídíte velké množství. Hermelín, camembert, halloumi nebo oštiepok ale obsahují velké množství tuku a do redukčního jídelníčku se zrovna nehodí. Pokud proto grilujete častěji, sýrům se raději vyhněte.

Zelenina

Zeleninu můžete jíst v jakémkoliv množství. Připravit ji můžete také na grilu, nebo si ji nachystat jako přílohu ke grilovanému masu či rybě. Skvělou volbou je také zeleninový salát s celozrnným kuskusem, který na talíři zastoupí komplexní sacharidy.

Jakou zeleninu je možné grilovat?

  • cuketa
  • lilek
  • rajčata
  • papriky
  • cibule
  • batáty
  • brokolice
  • chřest
  • artyčok
  • růžičková kapusta

Karbanátky

Na grilu můžete připravit také různorodé karbanátky z masa, zeleniny i luštěnin. Stačí ze směsi připravit placičky, které poté umístíte na gril a z obou stran propečete.

Dresink

Dobře ochucené maso nebo zelenina nepotřebuje dresink. Pokud ho jím chcete přesto doplnit, připravte si místo tučných omáček třeba osvěžující tzatziki. Stačí smíchat bílý jogurt a nastrouhanou okurku a dochutit solí, pepřem, česnekem a koprovou natí. 

Ke grilované zelenině nebo vegetariánským karbanátkám se zase skvěle hodí třeba cizrnový hummus, který pokrmu dodá potřebné bílkoviny.

Petra Jašová
Jsem Petra, jsem výživová koučka a fitness trenérka a jednu věc, kterou umím opravdu dobře je nastavit vaše jídlo tak, abyste zdravě a trvale hubly. K postavě, se kterou budete spokojeny. Všechny ženy, které mým poradenstvím prošly zhubly a hubnou dále. Nastartovala jsem jejich cestu zdravého životního stylu. Naučily se správně stravovat, milovat pohyb a mít harmonii duše a těla. Jsem autorkou příkladových jídelníčků, zdravých kuchařek a již několika úspěšných online výzev. Možná si myslíte, že se mi to lehce povídá a radí, ale věřte tomu, že i já jsem si svým hubnutím prošla. A právě proto, že jsem chtěla ušetřit čas a energii, chtěla jsem do toho jít naplno, ponořila jsem se do tajů zdravého hubnutí. Studovala, zkoušela. Vše tak, že mohu svou vlastní zkušenost předávat dál Vám všem, které o to stojí.