Grilování k létu prostě patří. Nejde při něm ani tak o samotné jídlo, jako o chvilky s rodinou a přáteli, se kterými se u grilu sejdeme. Jak si grilovací sezónu užít naplno a udržet si přitom zdravé stravovací návyky? Stačí dodržovat pár základních principů!
Na grilování samotném není nic špatného. Pokud zvolíte správné potraviny a správný způsob přípravy, můžete klidně grilovat každý den. Nikde totiž není psáno, že grilování musí zahrnovat špekáčky nebo krkovici, litry alkoholu a hromadu dalších pochutin okolo!
Obecně je možné grilovat pět kategorií potravin
Právě v tomto pořadí je dobré se na ně dívat. Zatímco uzeniny a tučné sýry je lepší jíst jen jednou za čas, zeleniny, ryb a libového masa se nemusíte bát.
Ryby jsou pro grilování skvělou volbou. Jsou zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a řady důležitých minerálů (železo, zinek, jód, hořčík…). Pokud nemáte speciální stravovací omezení, určitě se nebojte ryby zařadit do svého jídelníčku. Při hubnutí ideálně sáhněte po méně tučných rybách, jako je např. losos, pstruh nebo platýs, namísto hojně grilovaných makrel.
Ryby na gril stačí lehce ochutit citronovou šťávou, tymiánem nebo dalšími bylinkami podle chuti a na talíři doplnit dostatkem zeleniny. Získáte tak plnohodnotnou večeři, ze které nemusíte mít žádné výčitky.
Grilovat můžete také spoustu druhů masa, které bez problému zapadne do vašeho denního příjmu. Namísto tučné krkovice a bůčku jednoduše sáhněte třeba po krůtím nebo kuřecím mase. Připravit si můžete také masové karbanátky s ovesnými vločkami a nastrouhanou zeleninou, a na grilu je opéct.
TIP: Šťavnaté maso bez zbytečného tuku navíc připravíte s pomocí jogurtové marinády. Stačí smíchat bílý jogurt, citron, sůl, pepř, nadrobno nasekané bylinky a maso do směsi přes noc naložit.
Sýrů na gril v obchodech pořídíte velké množství. Hermelín, camembert, halloumi nebo oštiepok ale obsahují velké množství tuku a do redukčního jídelníčku se zrovna nehodí. Pokud proto grilujete častěji, sýrům se raději vyhněte.
Zeleninu můžete jíst v jakémkoliv množství. Připravit ji můžete také na grilu, nebo si ji nachystat jako přílohu ke grilovanému masu či rybě. Skvělou volbou je také zeleninový salát s celozrnným kuskusem, který na talíři zastoupí komplexní sacharidy.
Jakou zeleninu je možné grilovat?
Na grilu můžete připravit také různorodé karbanátky z masa, zeleniny i luštěnin. Stačí ze směsi připravit placičky, které poté umístíte na gril a z obou stran propečete.
Dobře ochucené maso nebo zelenina nepotřebuje dresink. Pokud ho jím chcete přesto doplnit, připravte si místo tučných omáček třeba osvěžující tzatziki. Stačí smíchat bílý jogurt a nastrouhanou okurku a dochutit solí, pepřem, česnekem a koprovou natí.
Ke grilované zelenině nebo vegetariánským karbanátkám se zase skvěle hodí třeba cizrnový hummus, který pokrmu dodá potřebné bílkoviny.