Zbyla vám po Velikonocích doma hromada vajíček a už nevíte, co s nimi? Inspirujte se jednoduchými recepty, kterými na zdravou stravu přivedete i zbytek rodiny!
Vejce patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují velké množství bílkovin i celou řadu vitamínů a minerálů. Najdete v nich například:
Jedním z největších mýtů o vejcích je, že zvyšují cholesterol a negativně tak ovlivňují kardiovaskulární systém. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak.
Cholesterol je součástí krve a hraje důležitou roli při stavbě buněčných membrán, při tvorbě hormonů, při zpracovávání tuků a mnoha dalších procesech. Pokud je ho však v krvi příliš, může způsobovat zásadní zdravotní potíže, zejména aterosklerózu (kornatění cév).
Cholesterol se dělí do tří kategií – HDL, LDL a TGA. Pokud je řeč o vysokém cholesterolu a jeho negativních účincích, mluví se především o LDL.
Vejce však pomáhají zvedat hladinu HDL (“hodného”) cholesterolu, který škodlivý LDL snižuje. 1-2 vejce denně jsou tak pro naše zdraví naprosto bezpečná a dokonce prospěšná.
Tvarohová pomazánka obsahuje spoustu kvalitních bílkovin a spolu s žitným pečivem nebo knäckebroty může být základem pro zdravou svačinku, snídani i večeři. Stačí do tvarohu přimíchat rozmačkaná natvrdo uvařená vejce, dochutit špetkou soli, pepřem a trochou hořčice. Přidat můžete také nasekanou jarní cibulku nebo čerstvé či sušené bylinky.
Pro vyváženost nezapomeňte pečivo s pomazánkou doplnit zeleninou a případně netučným sýrem nebo kvalitní šunkou.
Alternativou vaječné pomazánky bez mléka může být pomazánka s avokádem. Základem budou opět natvrdo uvařená vejce, tentokrát smíchaná s rozmačkaným zralým avokádem. Pomazánku dochuťte solí, pepřem, čerstvou šťávou z citronu a trochou pažitky.
Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků a antioxidantů a společně s vejci tak tělu dodá pořádnou dávku živin.
Znáte ďábelská vejce? Tohle oblíbené “párty jídlo” můžete připravit i v odlehčené verzi a vychutnat si ho jako zdravou svačinku během dne.
Jak na to? Oloupejte několik natvrdo uvařených vajec, rozkrojte je podélně na půlky a vydloubněte žloutky. Žloutky v misce smíchejte s řeckým jogurtem, lžičkou dijonské hořčice, dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli. Naplňte směsí vydlabané bílky a ozdobte jarní cibulkou, nasekanou pažitkou nebo řeřichou.
Jarní a letní období vybízí k tomu, abychom jedli více čerstvé zeleniny a lehkých salátů. I ty by ale měly obsahovat bílkoviny, abychom se cítily déle syté a měly jsme z čeho budovat svalovou hmotu. Jako skvělý zdroj proteinu můžete použít právě natvrdo uvařená vejce. Když navíc salát zakápnete kvalitním olivovým olejem a přidáte komplexní sacharid jako je např. tmavá rýže, pohanka, quinoa nebo batáty, získáte dokonale vyvážené jídlo.