Spousta aktivit, které se v současnosti učíme, nejsou žádnou novinkou. Moderní, uspěchaná doba jen způsobila, že jsme zapomněli, jak na to. Zapomněli jsme, jak si užívat přítomného okamžiku, a namísto toho se vše snažíme dělat co nejrychleji, abychom se co nejdřív mohli vrhnout do dalších úkolů a aktivit.
To vše ovlivňuje i způsob, jakým jíme. A právě nevědomé jedení může být jedním z důvodů, proč se vám i přes správně nastavený jídelníček, stále nedaří zhubnout.
Jíst vědomě jednoduše znamená jíst tak, že si uvědomujeme, že jíme. Znamená to věnovat jídlu pozornost, každé sousto si vychutnávat, jíst v klidu, bez spěchu a nevěnovat se při jídle několika dalším činnostem.
I když se pojem „vědomé jedení“ zpopularizoval až v poslední době, nejde o žádnou převratnou novinku. Určitě si samy vzpomenete, jak vám jako dětem rodiče a prarodiče říkali, že nemáte s jídlem chodit, nemáte hltat a jíst ve spěchu, máte si s jídlem v klidu sednout ke stolu, pomalu přežvykovat a jídlo si vychutnávat…
Právě to jsou principy vědomého jedení. Se zrychlením našeho života a s příchodem nových technologií se ale tohle všechno změnilo.
Řada z nás má dnes pocit, že toho musíme co nejvíc stíhat, musíme mít všechno dokonale naplánované a dělat věci co nejrychleji a „nejefektivněji“ to jde. A tak do sebe jídlo házíme ve spěchu při cestě do práce, při polední pauze máme na oběd sotva pár minut a při jídle navíc odpovídáme na e-maily, nebo přemýšlíme nad vším, co nás přes den ještě čeká.
Když zrovna nic dělat nemusíme, snažíme se přesto dělat co nejvíc věcí naráz. Proto si k jídlu pustíme zprávy v televizi nebo alespoň sjíždíme sociálně sítě na mobilu.
To všechno má však negativní vliv na naše fyzické tělo i naši psychiku. Když jím nevědomě a ve spěchu…
Vstaňte ráno o pár minut dřív, abyste se mohly v klidu nasnídat, nachystejte si jídlo předem do krabičky, abyste ušetřili přes den čas… Udělejte vše pro to, abyste nemusely při jídle nikam spěchat.
Naservírujte si jídlo tak, že ho bude radost sníst. Už při samotné přípravě a aranžování jídla svoje tělo „rozehříváte“ a připravujete jím své trávení.
Nejezte jen proto, abyste zahnaly hlad, ale vždy myslete na to, co jídlo vašemu tělu dá.
Nesledujte při jídle televizi, nepracujte u jídla, nedívejte se do mobilu. Věnujte se jen tomu, co máte na talíři.
Nehltejte a namísto toho každé sousto co nejvíce rozmělněte, než ho polknete.
Zapojte všechny smysly, abyste si jídlo opravdu užily. Vnímejte nejen jeho chuť, ale také jeho vůni, barvu, texturu.