Ovoce a zelenina v zimě…jak na ní

Pro 21, 2019

Vadí jim příliš vysoké teploty, vadí jim kyslík, vadí jim dlouhé skladování.

Čerstvé ovoce a zeleninu nenakupujte bezmyšlenkovitě do zásoby, snažte se to, co koupíte rozplánovat.

Čím dříve koupené plodiny zpracujete a předejdete jejich dlouhému skladování, tím více vitaminů z nich vaše tělo bude mít. Ovadlá zelenina vám bude sice stále skvělým zdrojem vlákniny, ale připravíte se o požadované vitaminy.

Suroviny omývejte sice důkladně pod tekoucí teplou vodou, ale až těsně před konzumací, abyste je zbytečně nepřipravili o jejich vlastní přirozený biofilm. Ten zabraňuje bakteriím a kyslíku prostoupit rychle dovnitř a ovoce a zelenina tak vydrží déle čerstvá. 

Pokud bude vaše strava zahrnovat ovoce a zeleninu z celého barevného škály, od červené, přes oranžovou, žlutou, až po zelenou, máte záruku, že přijímáte dostatečně široké spektrum vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Proto se nebojte zkoušet i méně známé druhy. 

Oloupané ovoce ani zeleninu nevystavujte příliš dlouho kyslíku nebo vysokým teplotám.

 Takový vitamín C: nejvíce propagovaný je v období chřipek. Notoricky známé citrusy na tento vitamín ale zdaleka nejbohatší nejsou. Mnohem více ho překvapivě najdeme v našich plodinách, jako jsou šípky, rakytník, černý rybíz a ze zástupců zeleniny stojí na stupínku pro vítěze paprika. Ačkoliv to vzhledem k výše uvedenému může znít překvapivě, jsou v ČR nejvýznamnějším zdrojem „céčka“ brambory. Konzumují se nejčastěji ze všech druhů zeleniny. Běžně dostupnou potravinou, která nám nabídne dostatek vitaminu C, je obyčejné kysané zelí.

Takový vitamín C: je však velice náchylný nejen na kyslík a světlo, ale i na teplotu. Takže není úplně šťastné vylisovat si do zásoby několik citrónů, nechat je ve džbánku v lednici a jen je do čaje přilívat. Pokud chcete zachovat vitamínu C co nejvíce, nenalévejte citrónovou šťávu ani do vařícího čaje. Při vysoké teplotě se vitamin C rozpadá, takže počkejte, až čaj mírně vychladne, nejlépe na teplotu kolem 40 st., a vy se ho budete chystat pít.

Syrová zelenina a ovoce má na organismus ochlazující účinky, které v zimě tělo podvědomě více či méně nevyhledává

Pokud patříte k těm, kterým syrová zelenina v zimě prostě nechutná, pořád je lepší o část vitaminů vlivem tepelné úpravy přijít a jíst zeleninu dušenou nebo grilovanou, než ji nejíst vůbec a vitaminům se tak vyhnout úplně. Pokud máte možnost zeleninu připravit v páře a vyhnout se jejímu louhování ve vodě, bude ztráta vitaminů mnohem menší.

Jestliže si nejste jistí kvalitou nebo čerstvostí zeleniny a bude vám připadat zvadlá už v obchodě, radši sáhněte po nějaké kvalitní mražené či konzervované zelenině. Účelem konzervace a zmrazení potravin je prodloužení jejich trvanlivosti. Pokud se provádí správným způsobem ve chvíli, kdy je zelenina na vrcholu zralosti a obsah vitaminů je nejvyšší, zachová si jich velké množství. Zní to možná neuvěřitelně, ale taková zelenina tedy může být pro tělo dokonce mnohem větším přínosem, než dlouho skladovaná zvadlá a oschlá – prý „čerstvá“☺

Krásné zimní dny

Petra